Ansökan

Här kommer vi gå igenom när du kan ansöka, vad du behöver skicka in och hur det går till när du ansöker om permanent uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.

Inför ansökan behöver du:

Hur ansöker jag?

Det finns två sätt att ansöka om permanent uppehållstillstånd:

  • Migrationsverkets e-tjänst
  • Migrationsverkets blanketter 200011 och 202011

Både i Migrationsverkets e-tjänst och i pappersblanketterna ska du klicka i eller kryssa i alternativet "Jag har studerat på gymnasial nivå och kan försörja mig själv" för att ansöka om permanent uppehållstillstånd för arbete.

När ska jag ansöka?

Du kan tidigast ansöka om permanent uppehållstillstånd två månader innan ditt uppehållstillstånd löper ut

Din ansökt måste dock ha kommit till Migrationsverket senast dagen innan ditt uppehållstillstånd löper ut.

Om du postar din ansökan måste du alltså tänka på att det tar ett par dagar innan den kommer fram till Migrationsverket. Var därför ute i god tid.

Vilka papper behövs för ansökan?

Vi har tagit fram en guide där du kan svara på några frågor och få en lista på vilka papper du behöver ta fram och hur du får tag i dem. Du hittar guiden här.

Alla som ansöker ska skicka in/ladda upp de här dokumenten:

Intyg om fullföljd utbildning

Exempelvis examensbevis, diplom, studieresultat eller liknande dokument som visar att du är klar med din utbildning.

Anställningsavtal

Viktigt att det tydligt framgår hur länge din anställning varar. Om du har en provanställning, se till att det tydligt framgår att din anställning övergår i en tillsvidareanställning efter prövoperioden.

Lönespecifikationer

Gäller bara om du faktiskt hunnit få lön utbetald när du ska ansöka.

Fackligt yttrande

Facket måste få chans att yttra sig om din anställning på blankett 224011 (Läs mer om fackligt yttrande här)

Hyresavtal + el och hemförsäkring

Om du inte har ett eget boende eller inte betalar el eller hemförsäkring, måste du inte skicka in det här.

Vissa måste skicka in fler papper

Det beror på vilket typ av jobb du har och vad det är för företag som du är anställd i.

Om något av nedanstående passar in på dig måste du skicka med fler papper:

Vad behöver jag veta innan jag ansöker?

För att kunna göra din ansökan om permanent uppehållstillstånd behöver du ha kollat upp några saker som Migrationsverket vill ha svar på i din ansökan.

Din arbetsgivares organisationsnummer

Fråga din arbetsgivare om detta. Om du inte har möjlighet att fråga finns det hemsidor som du kan hitta din arbetsgivares organisationsnummer på:

www.allabolag.se

www.bolagsverket.se/be/sok/etjanster/foretagsfakta

Kontaktperson

Du behöver skriva en kontaktperson på din arbetsplats som Migrationsverket kan kontakta om de har frågor. Du behöver skriva namn, telefonnummer och mail till din kontaktperson (t.ex. din chef).

SSYK-kod för din yrkesroll

Migrationsverket vill veta vilken din yrkesroll är och vilken SSYK-kod som den har.

Enklast är att fråga din chef om detta. Annars kan du hitta rätt yrkeskod genom att söka på din yrkesroll här och hitta den som passar dig bäst (t.ex. undersköterska, kock, byggnadsarbetare osv.)

Hitta rätt SSYK kod här

Hos vilka företag är försäkringar tecknade?

Du behöver skriva hos vilka företag din arbetsgivare har tecknat försäkringar för dig. Fråga din chef om detta eller kontakta ditt fackförbund om du är medlem i facket.

De försäkringar som det gäller är:

Innan du skickar ansökan - checklista

Stadsmissionens jurister rekommenderar att du dubbelkollar de här sakerna innan du skickar i väg din ansökan:

Efter ansökan

Efter att du har skickat in din ansökan ska du få en bekräftelse antingen på mail eller per post att din ansökan har kommit in till Migrationsverket.

Har du inte fått det efter några dagar, bör du kontakta Migrationsverket för att dubbelkolla att de fått din ansökan.

Medan du väntar på beslut är det viktigt att du har koll på att du har rätt adress registrerad hos Skatteverket (folkbokföringen) och att du kollar din post regelbundet.

Vad är inhibition?

Om ditt uppehållstillstånd hinner löpa ut innan Migrationsverket har fattat beslut i ditt ärende kommer du att få ett brev med ett beslut om inhibition. Det betyder att du inte kan utvisas under tiden som Migrationsverket tittar på din ansökan.

Kompletteringar

Om det är något som saknas i din ansökan eller om Migrationsverket tycker att något är oklart i din ansökan kan de be dig att skicka in mer dokument. Migrationsverket brukar också skriva att du måste skicka in papperna de ber om innan ett visst datum. Skulle du behöva mer tid för att fixa det här så kan du skriva till Migrationsverket och be om mer tid.

Om du får avslag

Vad kan du göra om du får avslag på din ansökan om permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket?

Börja med att så snabbt som möjligt försöka kontakta någon som är jurist, advokat eller annan person som har kan gymnasielagen. Ju tidigare desto bättre.

Åtgärda och komplettera om det går

Försök att förstå varför du fått avslag. Är det något som du eller din arbetsgivare kan fixa t.ex. höja lön, förlänga anställning eller inkomma med annat bevis? Skicka i så fall in nya dokument och förklara vad du har gjort till domstolen. Försök göra det så snabbt som möjligt.

Begär anstånd

Behöver du mer tid kan du begära anstånd. Det gör du enklast genom att maila Migrationsverket eller domstolen (om ditt ärende ligger där) och skriva att du behöver mer tid för att komplettera ditt överklagande.

Kom ihåg att:

  • Om du fått avslag för att din anställning inte var anmäld till Skatteverket genom blankett SKV 1160, kan du inte få uppehållstillstånd för den anställningen. Då måste du i så fall ha en ny anställning som du kan visa upp för domstolen.
  • Du har 3 veckor på dig att överklaga räknat från dagen du fick ta del av beslutet. Om du är osäker på vilken sista dagen för att överklaga är, kontakta Migrationsverket (helst på mail) och fråga.
  • Du kan komplettera din ansökan/överklagan så länge dokumenten kommer in till Migrationsverket/domstolen innan de har tagit beslut i ditt ärende.
  • När ditt ärende ligger i domstol måste du själv se till att du har skickat alla dokument som behövs för permanent uppehållstillstånd till domstolen. Migrationsverket kommer inte att be dig att komplettera med saker som du glömt.